אליזאבת קמפאניה - עו"ד ונוטריון - לוגו
 
 
יהושפט 21, עכו, ליד בית המשפט ת.ד 76
 
 
 
 
 
 
 
072-3253756
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ירושות וצוואות

 

ירושה על פי דין

 

 
 
כאשר אין צוואה, יורשים במסגרת ירושה על פי דין בהתאם לחוק הירושה. סעיף 1 לחוק הירושה קובע כי במות אדם עובר עיזבונו ליורשיו. צו הירושה מטרתו לקבוע מי הם אותם יורשים בעיזבון וכיצד מתחלקות הזכויות הרכושיות שהיו בבעלותו של המנוח. כל מי שהוא יורש על פי דין רשאי להגיש בקשה לצו ירושה. הבקשה תוגש אל הרשם לענייני ירושה באזור מגוריו האחרון של המנוח ותטופל בכפוף לתשלום אגרה.
 

התנגדות לצו ירושה

 

 
התנגדות לצו ירושה תוגש כאשר קיימת צוואה של המנוח. ככל שהוגשה בקשה למתן צו קיום צוואה, ובמקביל בקשה למתן צו ירושה, תיפתח הדרך לסכסוך ירושה בדרך של התנגדות לאחד הצווים. ברגע שמוגשת התנגדות, התיק מועבר לפתחו של בית משפט לענייני משפחה אשר ידון במחלוקת ויקבע אם יש מקום לתת צו ירושה או לא.
 

הסתלקות מן הירושה

 

 
לעיתים מבקשים חלק מהיורשים להסתלק מחלקם בירושה לטובת יורשים אחרים. המקרים השכיחים הם אלו שבהם מסתלקים ילדים לטובת ההורה שנותר בחיים, לאחר שירשו חלק מעזבונו של ההורה שהלך לעולמו. הליך ההסתלקות הוא הליך פשוט המחייב חתימה על תצהיר. לעומת זאת, הליך ביטול הסתלקות מירושה הוא מורכב יותר והמחייב התמודדות בבית המשפט.
 

ירושה על פי צוואה

 

 
עריכת צוואה היא נושא מורכב. יש לעמוד בכללים ברורים על מנת שבבוא היום, הצוואה לא תותיר ספק ולא תוביל למאבקים בין בני משפחה קרובים.

אדם אשר רוצה לקבוע כיצד רכושו יחולק לאחר מותו, כדאי שיעשה זאת באמצעות צוואה. הצוואה היא מסמך מיוחד במינו, בעל תקפות משפטית, אך היא גם מסמך המשקף את נשמתו של האדם שכתב אותו, רצונו האחרון ומשאלת ליבו האחרונה: מה יהיה לאחר לכתו לעולם אחר. כאן צופה הוא אל התחנה האחרונה של חייו, והראשונה שאחרי מותו. המצווה הוא השליט על צוואתו, כאשר הצוואה צריכה לשקף כוונה לתת או להעניק זכויות בעיזבון. משמעותה של צוואה היא הענקת זכות בעזבון למי שאינה מוקנית לו מכוח הדין, חזקה שעל פיה הירושה היא כדין אלא אם קיימת צוואה כדין.

במילים אחרות: במקרה בו אדם בחר להשאיר צוואה, הוא מעוניין לקבוע את חלוקת רכושו באופן שונה מסדר החלוקה שקבע המחוקק לירושה על פי הדין. לכן מחובתו של מצווה, המעוניין לשלול זכויות מיורש על פי דין, להכין צוואה. ישנם ארבע צורות להכנת צוואה: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה.
 

צוואה בכתב יד

 

 
צוואה אשר נכתבת כולה בכתב ידו של המצווה, נושאת תאריך כתוב בידו של המצווה וחתומה בחתימת ידו.
 

צוואה בעדים

 

 
צוואה הנערכת בכתב, תצוין בתאריך ותיחתם ביד המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו. על העדים לאשר באותו מעמד, בחתימת ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור.
 

צוואה בפני רשות

 

 
תיעשה על ידי המצווה באמירת דברי הצוואה בעל פה בפני שופט, רשם של בית משפט או רשם לענייני ירושה, או בפני חבר של בית דין דתי, או בהגשת דברי הצוואה בכתב, על ידי המצווה עצמו, לידי שופט או רשם של בית משפט, רשם לענייני ירושה או חבר בית דין דתי כאמור. בהתאם לחוק הירושה, דין נוטריון כדין שופט: על הנוטריון מוטלת החובה בטרם עשיית צוואה למצווה המאושפז בבית חולים או מרותק למיטתו, לקבל לידיו תעודה רפואית שהוצאה ביום עשיית הפעולה /הצוואה בדבר מצבו של המצווה, ולא לאחר ביצוע הפעולה.
 

צוואה בעל פה

 

 
אדם החולה אנוש ונוטה למות, וכן מי שמוצא עצמו מול פני מוות, רשאי לצוות בעל פה בפני שני עדים השומעים לשונו. דברי המצווה בציון היום והנסיבות לעשיית הצוואה יירשמו בזיכרון דברים, שייחתם בפני שני עדים ויופקד על ידיהם בפני רשם לענייני ירושה.

צוואה בעל פה נבדלת משלוש הצורות האחרות להכנת צוואה בכך שהיא אינה נעשית על ידי המצווה בכתב. הוא אינו רואה את נוסח הצוואה בכתוב ואינו חותם עליה.
 

צוואות הדדיות

 

 
בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות הדדית של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר, בין אם בצוואה אחת ובין אם בצוואות נפרדות שנעשו באותה עת. ביטולה של הצוואה בחיי בני הזוג ייעשה רק אחרי שבן הזוג המבטל יתן הודעת ביטול בכתב לבן הזוג השני.
 

הפקדת צוואה

 

 
אדם אשר עשה צוואה בכתב יד או צוואה בעדים רשאי להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה .על אף פעולת ההפקדה, זכותו של מצווה לקבל בחזרה בכל עת את הצוואה שהפקיד. ככלל, אין בפעולה זו כדי לבטל את הצוואה.

על המצווה בעצמו להפקיד את צוואתו בידי הרשם לענייני ירושה. פעולת ההפקדה יכולה לסייע במקרים שהמצווה במסגרת צוואה בכתב יד לא רשם בצוואתו תאריך. במקרה כזה פעולת ההפקדה באה כדי להעיד כי הצוואה נערכה ביום הפקדתה.
 

ביצוע הצוואה

 

 
אם לא מוגשת התנגדות, הבקשה מועברת לאפוטרופוס הכללי. הוא יכול לאשר אותה, להעביר אותה לבית משפט לענייני משפחה או להעביר למבקש לצורך השלמת פרטים. לאחר קבלת תגובת האפוטרופוס הכללי ולאחר שחלפו המועדים להגשת התנגדויות, ייתן רשם הירושה צו קיום צוואה.
 

התנגדות לצו קיום צוואה

 

 
התנגדות לצו קיום צוואה ניתן להגיש בתוך שבועיים ממועד פרסום הבקשה למתן צו קיום צוואה בעיתונות. ההתנגדות מוגשת לרשם לענייני ירושה במחוז מגוריו של האדם הנפטר, באמצעות עו"ד לענייני צוואות. לא כל אחד רשאי להגיש התנגדות, אלא חייב להוכיח שהוא "מעוניין בדבר": כלומר, שיש לו אינטרס כספי ישיר בתוצאות הצוואה.

לאחר הגשת ההתנגדות לצוואה לרשם הירושות, יועבר התיק לבית המשפט לענייני משפחה. ניתן להגיש התנגדות בעילות הבאות: השפעה הוגנת, אונס, כאשר הצוואה אינדה משקפת את רצונו האמיתי של המנוח, במקרים של היעדר כשירות לערוך צוואה ועוד.